Grutsk! Over Grutsk!

 

 

Ouders en kinderen aan het woord; 

 

 

"Hoewel de problemen van Pim (10) niet voor iedereen zichtbaar waren, had hij toch behoorlijk wat belemmeringen om een vrij en vrolijk leven te leiden. Door de psychomotorische therapie is hij een hele andere jongen geworden. Vol vrolijkheid, energie, enthousiasme en zelfvertrouwen. Ook zijn zelfbeeld is enorm verbeterd. Wij als ouders zijn meer dan tevreden met de begeleiding. Er zullen altijd moeilijke momenten voor Pim blijven, maar hij kan het nu aanvoelen, het voor zichzelf reguleren en zorgen dat hij ontspannen blijft of snel weer ontspannen wordt. Zelfs in normale situaties, zonder problemen hebben alle sessies Pim handvatten gegeven om ‘ de wereld’ goed aan te kunnen. Bedankt Yfke, voor alles!"

 

 

 

 

"Dat wij als (adoptie) ouders uiteindelijk ook zelf mee de zaal in mochten en mee oefenden hadden we vooraf niet verwacht maar heeft ons veel gebracht. Door de oefeningen die we met elkaar deden kregen wij veel inzicht in de beleefwereld van Sascha (8). Het was erg prettig om in spel activiteiten steeds meer vertrouwen te ervaren en te merken dat Sascha telkens makkelijker onder woorden kon brengen wat haar dwarszat en ook haar grenzen (non verbaal) aan ons duidelijk maakte. Thuis heeft Sascha nu zichtbaar meer plezier omdat haar vertrouwen in ons een beetje vergroot is. Niet alleen Sascha heeft veel ervaren tijdens de PMT maar wij als ouders nog veel meer! Yfke beheerst de kunst om ook veranderpunten positief te benoemen waardoor wij ondanks de soms behoorlijke confrontatie ons open durfden op te stellen, goud waard deze therapeute met enorm veel invoelend vermogen!"

 

 

 

 

"De veranderingen bij Janneke (9) hadden wij nooit voor mogelijk gehouden. Waar een 'beetje spelen en stoeien' wel niet goed voor is. Doordat Yfke erg veel subtiele signalen van Janneke op wist te pikken en hierop erg creatief en persoonlijk inspeelde lukte het Janneke om van gesloten meisje te veranderen naar een open en speelse dame. Wij zien een gelukkiger kind, heerlijk!"

 

 

 

" (Sofie, groep 4)  Ik ging eerst van groen naar rood. Ik dacht dat geel en oranje bij mij niet bestonden. Met het oefenen (wat soms best moeilijk was, vooral als Yfke de pet op deed en even niet zichzelf was) werd ik soms ook echt een beetje boos of schrikkerig. Dat was wel goed hoor, ik leerde te merken wat mijn lichaam deed. In het begin had ik dat niet door, nu wel. Nu heb ik ook geel en oranje. En truuks voor in geel en oranje om niet in rood te komen en weer naar groen te gaan. Bijvoorbeeld door mezelf leeg te laten lopen als een ballon, dan blaas je heel lang uit. Of gewoon mn tenen in mn schoen heel hard wiebelen als ik stil moet zitten maar dat niet lukt. Die dingen en mijn stressbal helpen me in de klas, bijna nooit meer ben ik rood! "

 

 

 

 

 

"(Annelin, 14 jaar) Dit is trouwens niet mijn echte naam, die wil ik niet op internet. Als je dit afleest snap je dat misschien wel. Ik werd op 4-jarige leeftijd geadopteerd. 2 jaar geleden kwam ik bij Yfke terecht omdat ik een beetje de weg kwijt raakte en mn pleegouders vonden dat ik wel wat hulp kon gebruiken (en zei zelf ook, het is niet zo simpel om met mij om te gaan, al wordt het wel steeds simpeler hoor). Omdat ik in de eerste paar jaar van mijn leven veel mee heb gemaakt kreeg ik een hechtingsstoornis en daardoor gedroeg ik me echt wel raar. Wat een hechtingsstoornis precies inhield wist ik niet en heb ik bij de individuele begeleiding geleerd door allemaal opdrachten te doen en uitleg erover te krijgen. Eerst wilde ik no way naar Yfke voor begeleiding. Ik deed stoer en alsof de opdrachten daar me niets boeiden, ondertussen had ik uit bescherming een muur om me heen gebouwd, daar ben ik nu wel achter. Ik testte uit of Yfke kwaad op me zou kunnen worden en zocht haar grenzen, inmiddels ken ik die wel hoor. Ze werd nooit boos, best raar. Als ik zelf wel kwaad werd of teveel stress had dan had ik een vaste plek waar ik alleen mocht zijn, dat hielp goed in het begin. Zo kon ik in ieder geval blijven en liep ik niet weg. Eerder deed ik dat, stom misschien. Ik kon niet anders. Uiteindelijk kreeg ik wat vertrouwen, heel minimaal hoor want mezelf echt helemaal open stellen kan ik (nog) niet. Ik denk dat, dat als het ooit lukt nog jaren duurt. Wat ik wel weet is dat het ergste gedrag en de niet ware gevoelens en gedachten nu weg zijn. Ik ken mezelf wat beter en heb geloof ik een soort van geaccepteerd dat ik heb wat ik heb. Voorlopig ga ik nog even door bij Yfke en kan ik nog wel wat leren, iedere keer komt er weer wat nieuws over mezelf bij en denk ik eerst het is niet waar wat ze zegt en later is het toch wel waar. Nou goed, het is eigenlijk gewoon best oke zo voor lange tijd iemand te hebben die een beetje duidelijkheid geeft en tips heeft en gewoon normaal doet. Zo goed deze ervaring? Meer weet ik even niet, anders wordt het ook langer dan een klein stukje, tot hier dus mijn voorlopige ervaringen."

 

Even voorstellen:

 

Grutsk (trots) op de cliënten, Grutsk op het feit dat kinderen en hun ouders (weer) trots op zichzelf durven te zijn! 

 

 

Mijn naam is Yfke Kuiphof, geboren en getogen in Friesland, woonachtig in Zwolle. Met professionele warmte en betrokkenheid, aangeboren Friese nuchterheid en mijn actuele kennis en kunde wat betreft de psychomotorische therapie probeer ik samen met kinderen en ouders op een cliëntgerichte manier obstakels te overwinnen. Vanuit Grutsk ben ik actief in Zwolle en omstreken. Na mijn afstuderen aan de PMT opleiding van Windesheim in 2011 ben ik vrijwel meteen gestart met Grutsk. Hoewel het destijds voor mij een behoorlijke sprong in het diepe was, durf ik achteraf te zeggen dat ik geen seconde spijt heb gehad.

 

Naast mijn werkzaamheden vanuit Grutsk ben ik een aantal dagen per week werkzaam binnen een behandelinstelling voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking en sterke stoornissen in het gedrag. Hier doe ik als psychomotorisch therapeut in mulitidisciplinaire setting veel ervaring met een zeer uiteenlopende, complexe doelgroep op. Ik ben al doende overtuigd geraakt van het feit dat psychomotorische therapie ook op laagdrempelige manier een behoorlijke bijdrage kan leveren aan de sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Vooral het preventief of in de vroegsignalering inzetten van psychomotorische therapie kan zeer waardevol zijn om in verdere ontwikkelingsfasen geen of minder last te hebben van eerder ervaren problemen.

 

Vanuit Grutsk sta ik voor zorg op maat. Hierbij staan de kinderen en hun ouders centraal. Mijn manier van werken bestaat uit afstemmen, oprecht persoonlijk contact leggen, samen ervaren en door te ervaren uiteindelijk verder ontwikkelen. Ik zet in op een zo concreet mogelijke koppeling van de opgedane ervaringen naar het dagelijks leven. Samenwerking en verbinding met ouders, leerkrachten en waar nodig overige hulpverlenende instanties staan daarbij voorop. 

 

Om mijn vakkennis op peil te houden en uit te breiden volg ik bij- en nascholing in de vorm van supervisie en intervisie, daarnaast maak ik gebruik van het cursus- en registratie-aanbod van landelijke organisaties en verenigingen.

 

Aangesloten bij:

(klik op de link voor website)

 

- NVPMT (Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie)

- FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen)

- SRVB (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen)

- VVIJplus (Vereniging Vrijgevestigden regio IJssellandplus, tevens bestuurslid)

- SKJ (kwaliteitsregister jeugd) 

 

Grutsk werkt onder de noemer PMT netwerk Zwolle actief samen met onderstaande vrijgevestigde collega`s

Klik op link voor de website

 

-- Praktijk van Marrum

-- Praktijk aan den Lijve

-- Praktijk Margriet Menzo

-- Praktijk Fellinger

-- Praktijk Gerrienke Oppenhuizen